Primitive reflekser
I FLiCFLAC behandler vi rigtig mange babyer og børn med et bredt spænd af forskellige
problemstillinger.
Noget der ofte går igen, er manglende integrering/inaktivering af de Primitive Reflekser.
Faktisk er arbejdet med de Primitive Reflekser ikke begrænset til børnene, men kan også være relevant for voksne
Læs med her, og se om du kan genkende enten dig selv, eller dit barn, i noget af nedenstående. Eller måske jer begge!
Først er det vigtigt at forstå hvorfor manglende integrering af de Primitive Reflekser kan have så stor indvirkning på hjernens udvikling.
Når vi fødes, er vi styret af den primitive hjerne også kaldet reptilhjernen. Det er her alle de Primitive Reflekser har deres center.
Herfra og til vi er i midten af 20’erne udvikles den beviste hjerne, også kaldet menneskehjernen, ovenpå reptilhjernen. Den huser hukommelse, sprog, bevægelse, læring osv.
Integreres reflekserne i reptilhjernen ikke optimalt vil det være som at bygge et tårn hvor man undlader nogle klodser i fundamentet. Tårnet kan godt bygges færdig, men er ikke så stabilt som hvis alle klodser var med.
Herunder kan du læse kort om de 4 Primitive Reflekser, vi typisk arbejder ud fra i FLiCFLAC.
Du kan også med fordel følge med i Facebookgruppen Primitive Reflekser – Erfaringsdeling for forældre
Fear Paralysis Refleks
Den første refleks der skal integreres, er FPR. Som man lidt kan læse ud fra navnet et det et
frygtrespons. Det er en beskyttelses mekanisme der ses som en frysende reaktion, hvis
nervesystemet får en opfattelse af fare.
Refleksen burde være integreret i løbet af fosterstadiet, hvorfor den allerede fra helt spæd kan give udfordringer ved sin tilstedeværelse. Det virker helt logisk at sige, at flere ting kan blive udfordrende, hvis barnets nervesystem i en tilstand af frygt.
Ved det helt spæde barn ses symptomerne oftest som søvnforstyrrelser, både at barnet sover for meget, for lidt eller kun i arm, spiseudfordringer, passivitet (frys tilstand) og udtalt gråd.
Ved det større barn eller den voksne kan udfordringerne spredes mere ud til også at omhandle nervøsitet, dårligt selvværd, aggressioner, frygt for fiasko eller ydmygelse og fobier.
Moro Refleks
Også kaldet forskrækkelsesrefleksen, har to formål under fødslen:
- At hjælpe barnet ned gennem fødselskanalen og
- at få barnet til at græde efter fødslen.
Efterfølgende har den til formål øjeblikkeligt at igangsætte barnets overlevelsesmekanisme som f.eks. til forebyggelse af vuggedød.
Det er et automatisk og hurtigt respons på forskellige stimuli: lyd, lys eller bevægelse. Forbliver Moro aktiv efter barnet er 4 måneder, kan man forestille sig et barn, eller en voksen, der konstant er i alarmberedskab og har svært ved at lukke ned for omverdenen.
Det ses som følgende symptomer:
- hyperaktivitet
hypersensitivitet (bliver let overstimuleret) - impulsstyret
- socialt og følelsesmæssig umodenhed.
- søvnproblemer
I forhold til søvn kan man bl.a. opleve et barn, eller en voksen, der har svært ved at sove om dagen, fordi han/hun ikke kan lukke ned for inputs, eller et barn der har svært ved at sove om natten fordi han/hun vækker sig selv og søger tryghed.
Her ses en video af Moro Refleksen som den kommer til udtryk hos en nyfødt
Asymmetrisk Tonisk Nakke Refleks
Forkortes ATNR og udtrykkes når babyen drejer hovedet. Drejes hovedet f.eks. til højre, vil højre arm og ben strække sig mens venstre arm og ben bøjes. Refleksen har til formål at hjælpe barnet ned gennem fødselskanalen og siges også at være årsagen til at barnet sparker i maven.
Manglende integration, efter 6 måneder vil påvirke kroppens bevægelse hver gang hovedet drejes, og gøre det svært at krydse kroppens midtlinje.
Dette kan komme til udtryk på forskellige måder alt efter barnets alder, og om det er højre eller venstre side der stadig er aktiv.
Ved det lille barns ses det ved at barnet har svært ved at følge en genstand med øjnene, ikke triller til den ene eller begge side(r), samt kan have problemer med at koordinere krydsbevægelsen og dermed kravle/krybe symmetrisk.
De større børn kan have flere udfordringer omhandlende koordineringen af højre og venstre side samt hånd-øje-koordination. Herunder bl.a. udfordringer med at lære at cykle, kaste og/eller gribe en bold, dårlig håndskrift eller ved at have svært ved at lære at svømme.
Tonisk Labyrint Refleks
Den sidste af refleks-milepælene er TLR. Denne refleks er barnets reflektoriske respons på tyngdekraften
Den har til opgave at hjælpe barnet med at opbygge muskelstyrke til at danne hovedkontrol og stabilitet af kropsstammen. Det gør den ved at stimulere kroppens forside, samt bøje arme og ben når hovedet bøjes forover, samt ved at stimulere kroppens bagside ved at strække ryggen, arme og ben når hovedet sænkes bagover.
Forbliver refleksen aktiv når barnet er over 3 år kan det bl.a. vise sig som:
- dårlig kropsholdning
- balanceudfordringer
- svag eller stiv muskeltonus
- tågængeri
- manglende retningssans
- køresyge/søsyge
Er du blevet nysgerrig, interesseret eller måske forvirret, så kontakt os endelig, enten på mail eller telefon, hvis du gerne vil vide mere!
Du kan også med fordel følge med i Facebookgruppen Primitive Reflekser – Erfaringsdeling for forældre
Kan du genkende dig selv eller dit barn i det ovennævnte, kan du booke tid til en vurdering hos én af vores 4 kiropraktorer, der alle arbejder med de Primitive Reflekser. Du booker os online her via hjemmesiden, eller ved at ringe til os!